"Tanoreksia"


Er  det virkelig fint å se ut som på bilde til venstre ?


Og vil du virkelig ende opp sånn som dette ?


Mye finere før. Liker henne ikke generelt, men hun er finere til venstre.De fleste har vel til nå fått meg se hva dette ordet betyr og innebærer. Det har ikke noe med spiseforstyrrelser å gjøre, men kan nesten utvikle seg til å bli en sykdom eller en farlig obssession. Jeg snakker om folk, oftest unge tenåringsjenter og jenter i 20-årene som er altfor opptatt av å være brun og bli brunere. Dette er ennå ett ovefladisk samfunnsproblem som herjer i den moderne verden. Jeg skjønner meg i det hele tatt ikke på disse jentene som må være brun på liv og død. De overser eller er uvitende om at solarium er farlig, også om man bare bruker det en gang i uken, eller når som helst, så øker man uansett sjansene for å få hudkreft senere i livet. Det kan virke som om de ikke tenker på disse farene, de vil bare bli brune fortest mulig rett og slett. Jeg har aldri sett skjønnheten i å være sånn sydenoransjebrun på naturlige hvite/ariske mennesker. Greit, folk som kommer fra litt mer sørlige land er jo mørkere i hudfargen fra naturens side, men det er sånn det er. Det er ikke naturlig for oss her i nord å ha brun hud, er det ingen som vet det ? Ja, her sier til og med jeg at det er faktisk noen ting som er best naturlig. Man bør være fornøyd med den hudfargen man har og heller prøve å ta vare på den og pleie den på best mulig måte. Men, som sagt, det er i det hele tatt ikke naturlig for oss her i Nord-Europa å være skikkelig brun. Den er ikke skapt for det, så hvorfor vil så mange være det ? Jeg skjønner det bare ikke. Jeg skjønner ikke hva som er vitsen med å ligge timesvis ute i solen (som oftest med solfaktor under 20) og i solarium når det finnes alternative og sunnere måter å skaffe seg den unaturlige brunfargen på.

Først og fremst, om man absolutt MÅ sole seg i solarium og mange timer i strekk på stranden eller ute, så ALLTID husk solkrem med høy faktor, mange skjønner ikke den utrolige viktigheten av dette, det er kjempe, kjempeviktig enten man skal ligge og steke seg eller bare være i aktivitet utendørs og hvis man skal ligge i solarium. Og solfaktoren må være på over 20, jeg bruker 50 ellers funker det ikke på skikkelig varme sommer-dager dessverre. På den måten så minsker du faktisk sjansene for å utvikle hudkreft (Ja, det er riktig) men ikke helt, det gjør du bare ved å slutte å bruke solarium og heller ty til andre midler. Hvorfor kaste bort all den dyrebare tiden med å sole seg kjempelenge og bruke solarium (skjønner ikke at en tør en gang, ser jo kjempeskummelt ut), når man kan bare enkelt og greit kan bruke spray tan eller selvbruningskrem i stede ? Vanskeligere er det faktisk ikke. Hvorfor gjør ikke dere tanoreksikere det egentlig ? Tenk så mye enklere og greiere, man får den brunfargen man vil ha bare ved å smøre den inn eller spraye den på huden. Hvis man ikke tør å gjøre det selv så dra til de som gjør det i studio, eller hvordan det gjøres. Jeg aner ikke hvorfor ikke alle gjør det i stede for. Kanskje er det fordi mange tenker at det høres vanskelig ut å få det jevnt og sånt, men det er egentlig ikke det. For en to år siden eller noe sånt, da jeg var 14 og ett halvt brukte jeg denne metoden jeg også og det var kjempefint, bare å se konf-bildet mitt så skjønner man.

Det du må gjøre (kan hende ikke alle visste det, og det derfor sikkert ble skikkelig ujevnt og flekkete etter påføring) er å skrubbe huden skikkelig, det er hovedingrediensen, og da mener jeg å  skrubbe skikkelig godt, absolutt over alt på kroppen du vil være brun. Dette gjør en i dusjen mens hudne er fuktig. Og etterpå er det bare å smøre eller spraye på seg. Kjempenkelt. Nå, heldigvis så er jeg ikke noe opptatt i det hele tatt av å være spesielt brun. Jeg er naturlig blek å fornøyd med det. Jeg vil heller ikke ende opp med å være kjemperynkete og inntørka som en sviske når jeg er 40 eller til og med før så derfor har jeg aldri brukt solarium eller soler meg i den sterkeste solen. Når det er varmt og fint vær er jeg heller ute i aktivitet og har det gøy og holder på med noe. Apropos rynkene og det, dere tanorektikere visste vel det, at om man soler seg så mye som enkelte gjør og ikke bruker høy nok faktor så utvikler man tidlige rynker og produksonen av elastin/kollagen (husker ikke helt) går saktere tidligere. Vil dere virkelig det ? Nei, jeg tror ikke det nei. Derfor ta til vettet og tenk dere litt om jenter. Jeg sier ikke at der noe galt i å ville ha litt brnlig glød, men det finns ærlig talt grenser. Jeg personlig, som sagt er lyshudet og fornøyd med det og bruker solkrem. Skulle ønske at flere var litt mer fonrøyd med seg selv på noen områder, nå tenker jeg ikke bare på dette med hudfargen, men mange andre ting også. Alle er forskjellige og ingen er perfekte, ikke la dette skjønnhets-fikserte samfunnet ta helt over, vær så snill.


Jeg leste ett innlegg av Lars Tangen der han skrev om akkurat dette med Tanorexi som det kalles og at han endelig hadde innsett at nok var nok når det gjaldt soling og ble inspirert av å skrive noe om samme tema selv. Utrolig bra innlegg av Lars iallfall, og jeg glad for at han har innsett alle farene ved soling og avhngigheten av å måtte være brun hele tiden. Dere kan lese innleget her/link:  http://larstangen.blogg.no/1274783262_unng_sol_og_solarium.html

> Hva er din mening om dette ? Er du fornøyd med din naturlige hudfarge ?

16 kommentarer

Ingrid Lønseth

26.mai.2010 kl.15:03

i skjønna ikje at folk tek solarium i heller asso.. d vell ikje i :P

men d e greit nok å sole c på sommern da, for da e d litt kos å bli brun ;-p men treng ikje jær de hæletia færdi^^

Maren Elisabeth

26.mai.2010 kl.15:14

Jeg skjønner ikke hvorfor alle vil være oransje D:

Jeanette

26.mai.2010 kl.15:22

Nei, ingen av bildene du viste var spesielt fine. Av en grunn; de har brukt selvbruning noe som resulterte i at de blir seende ut som appelsiner.

Ja, det er fint å være brun! De aller fleste farger kler mye bedre en solbrun kropp eller enn hvit en. Jeg soler meg bare i sola. Bruker litt selvbruning ved spesielle anledninger, og da er jeg ekstremt nøye med å passe på at de ikke blir skjoldete eller oransje.

Når jeg er hjemme i norge bruker jeg solfaktor 10. Er jeg i syden (siden jeg reiser nedover på høsten er ikke sola på sitt aller sterkeste) bruker jeg 15 og 20. Blir sjeldent solbrent og ender opp med en fin brunfarge.

Når det gjelder solarium syns jeg ikke farga man får, om man bruker det mange ganger i uka, er fin. Men å ta det et par ganger for å få litt glød er fint. Personlig har jeg aldri brukt solarium, men det kommer bare av at jeg har klaustrofobi mot små rom..

Ellers er det lurt å holde seg i skyggen mellom 10 og 2, for da er sola på sitt aller sterkeste. Og om man allikevel velger å oppholde seg i sola bør man bruke litt høyere solfaktor og ikke ligge helt i ro.

Elvenabrivia

26.mai.2010 kl.15:29

Jeg likte ingen av de bildene, for jeg synes at lys hud er vakkert.

For naturlig hud er det som er vakres. Og jeg er ikke så veldig fan av tan osv.

Huden blir så ødelagt med året, greit at noen vil bli brunnere sånn kommer det alltid til og være.

Enchanted

26.mai.2010 kl.15:42

Jeanette: Nei, men jeg søkte bare på tanorexia og brukte bildene jeg fant og man trenger ikke å bli så oransje som på disse bildene som følge av selvbruning, de på bildene har faila og tatt for mørk farge, det gjelder å bruke den lyseste og ikke ha på for mye.

Ja, du synes det, og folk har selfølgleig forskjellige meninger og smak, så noen liker lys best mens andre liker brun, så smaken er som baken for å si det sånn x)

Men jeg vil ikke si det stemmer at de fleste kler å være solbrun framfor hvit. Hvis man har kjempefin hud og er slank så er det å være blek rett og slett nydelig. Hvis du trenger noen eksempler, bare se på Nicole Kidman for eksmpel, er hun ikke blek og vakker så vet ikke jeg.

Ikke for å være sånn slem eller noe men solfaktor 10 er altofr lavt uansett, selv om det er her i Norge. Om du vikrleig vil beskytte deg og passe på at du ikke for skader senere så må du bruke minst 20, siden jeg vet du er lys fra naturens side. Det er anbefalt for alle, utenom de som kommer fra sydligere strøk osv. Det handler ikke bare om solbrenhet, men også UV-stråler og en rekke andre ting. Bra at du ikke bruker solarium så ofte iallfall. Jeg også har jo litt klasutrofobi så jeg skjønner.

Ja, det visste jeg. Men jeg tror det var helt til klokka 3 om jeg ikke husker feil.

Enchanted

26.mai.2010 kl.15:44

Ingrid Lønseth: Håper du leste hele innlegget. Hvis du leser ennå mer nøye så kan du se at jeg skrev at man alltid må huske solfaktor.

Enchanted

26.mai.2010 kl.15:47

Elvenabrivia: Jeg er helt enig med deg. Naturlig hud er det som er vakrest.

Ja, det kommer vel altid til å være sånn med mindre moten snur og det blir in å ha en annen hudfarge.

Malin

26.mai.2010 kl.16:08

Helt enig med deg. Hvit hud er utrolig vakkert! Ser renere og finere ut. Jeg er helt hvit i huden, og er veldig fornøyd med det.

Håper du får en fin dag!:)

Elvenabrivia

26.mai.2010 kl.16:08

SV: Kansje jeg ser deg neste år da! Vis det blir noe av da.

Jeg er ikke skeptisk, men jeg vet det er mange folk som tror det. Men tro meg jeg vet hva jeg snakker om :P. Er den tiden jeg er interresert i ;). Så kommer nok ikke der og ikke passer inn.

Har også lest utrolig mange bøker og sett mye på nettet.

Jeg er veldig interresert i tidlig middelalder og høymiddel alder ;)

Er klar over det.

Jeg er ikke en av dem som synes det er kult og beunderer det. Men jeg er faktisk så interresert i det, at jeg bruker det mye i hverdagen ;)

Catharina

26.mai.2010 kl.16:34

Jeg er fornøyd. Men jeg gjemmer meg for sola, fordi jeg liker ikke stygge skiller, dessuten er det pent å være blek. Skal jeg ha sol skal alle klæra av, og det skjer sjeldent i norden.

Solgave Spydsdatter

26.mai.2010 kl.17:25

Oh God... haha Tanorexi! Morsomt innlegg:3 Jeg er kjempefornøyd med å være blek og bruker gjerne sunblock. Holder meg langt unna sol, hudkremer og foundation. Jeg passer godt på huden min og vil ikke at den skal eldes før tiden. Betakaroten inngår altså IKKE i mitt kosthold. Fantes det blekningsmiddel for huden(som faktisk virket... så en dokumentar fra India om hudblekningsmiddel som ikke var så effektivt..) hadde jeg nok vært mer faretruende til å bruke det.

Frøydis Labowsky

26.mai.2010 kl.19:17

Pasty is tasty!

Hilsen miss Blek og Blid

Enchanted

26.mai.2010 kl.19:59

Frøydis Labowsky: Thats right! *high five*

Ariel

26.mai.2010 kl.23:10

sv: Dumt, men da må du vente til du blir 18. Det gjorde jeg, og nå har jeg byttet :)

Marina er så utrolig fint navn!

Enchanted

27.mai.2010 kl.11:04

Ariel: Ja, får vel bare gjøre det. Men skulle ønske jeg kunne gjort det når jeg blir 17 nå snart.

Tusen takk, Ariel er jo utrolig vakkert også da ^^

Men på en annen side er jeg litt redd for å fornærme pappa siden jeg skal ta vekk Stine.

Mario

31.mai.2010 kl.19:03

Jeg kan ikke gjøre noe med hudfargen min egentlig, har ekstrem solallergi/eksem. Men så er det ikke så viktig for meg å være brun heller.

Skriv en ny kommentar

hits