"Kongen av Bastøy"(info og alt annet, finner du her: kongenavbastoy.no)

 

(Noen bilder fra før filmen begynte må man jo selvsagt ha med, tror jeg var en smule overdrevet hyperaktiv og lo litt for mye med den skrikende, gale grise-latteren min, men sånn er det når man sitter i en behagelig sofa i kino-venterommet, nemlig.)

(Haha, med det ansiktet ser jeg helt lik ut som mr.Voldemort i bakgrunnen)I går var jeg på kino sammen med to gode venner og så "Kongen av Bastøy". Hadde helt glemt av den filmen, hadde hørt snakk om den før, for, ehm veldig lenge siden nå. Iallefall så var det en helt utrolig bra og gripende og sterk film, handlingen for de som ikke har fått det med seg ennå er lagt til Norge, 1915, og handler om forbedringanstalten Bastøy i Oslofjorden hvor de sendte unge gutter som falt utenfor "samfunnets normer". Styringen er hard og tøff med en tvers gjennom ond husfar men med en mer medølende men litt respektløs bestyrer spilt av den fantastiske, ingen mindre Stellan Skarsgård. I hovedrollen er gutten Erling på sytten år som nekter å gjøre som han blir fortalt, han nekter å bukke under for regimet. "Hvor langt er han villig til å gå for friheten, på bekostning av seg selv og andre ?" Flukt er bare en barnslig fantasi." Jeg så en hval få en harpun i seg tre ganger, likevel ga den seg ikke, den brukte hele dagen på å dø."

Kristoffer Joner klarte virkelig å fremstille den kyniske og manipulerende husfar Braaten, jeg ble overrasket. Benjamin som spiller hovedpersonen var også meget flink til å ikke å ha spilt i så mye før. På slutten av filmen virket det som om Braaten liksom var lei seg for det han hadde gjort, Erling lar han ikke ligge igjen i flammende i det brennedne Bastøy på slutten av filmen, jeg personlig synes den siste halvdelen av filmen var best, guttene gjorde opprør og ingenting kunne stoppe dem.. det var sterkt. Og noe annet som var veldig symbolsk.

Dette er faktisk også basert på faktiske hendelser, noe som gjorde filmen ennå mer gripende og sterk. Denne filmen var bare helt fantastisk, muskkken, stemningen, skuespillerne, plottet, ordene, alt. Den fortjener så absolutt en femmer i min bok, den beste norske filmen laget på lik linje med Max Manus. Jeg kommer nok aldri til å glemme denne filmen. Den gjorde intrykk.

> Har du sett filmen ?

> Hvis ja, hva synes du ? Hvis nei, har du lyst til å se den ?

Anbefalest.

 

// Marina


3 kommentarer

Cosmo King

18.des.2010 kl.21:16

har nok ikke det, og tror jeg hadde sovnet under den, for å være ærlig :p

Tonje

19.des.2010 kl.00:53

Jeg så dokumentaren om Bastøy på TV tidligere i kveld, og jeg gleder meg sinnsykt til å se den. Vurderer sterkt å dra å se den allerede i morgen :)

andrea

19.des.2010 kl.01:45

Jeg skal så absolutt se den, gleder meg allerede veldig! :)

Skriv en ny kommentar

Enchanted

Enchanted

17, Fræna

Bonjour ladies and gentlemen. Velkommen til min blogg. Jeg er historie-nerd, film og musikk-elsker, vintage entusiast, meget filosoferende, merkelig, tilfeldig, gal i hodet, mystisk men snill som få. Dette er en blogg om mote, stil, personlig stil, alt det vakre som finnes og inspirasjon, og selfølgelig meg selv.

Kategorier

Arkiv

hits